„Erasmusovci“ u studijskom posjetu CEMEX-u

Kaštel Sućurac, 5. travnja 2019. – U sklopu programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport ERASMUS+, učenici Biotehničkog obrazovnog centra iz Ljubljane – BIC posjetili su CEMEX-ove pogone i rudnik.

 

Tijekom 14-dnevnog programa stručne prakse učenici će biti gosti Prirodoslovne škole Split, a domaćini će ih provesti i upoznati s poslovnim sektorom i primjerima dobre prakse relevantnim za njihovo stručno osposobljavanje i buduće zvanje ekološkog tehničara.

 

S tom namjerom u CEMEX-u je učenike dočekao koordinator operativne podrške Nikola Zeljko koji ih je proveo kroz tvornicu te upoznao s procesom proizvodnje cementa. Učenici su obilazak nastavili u rudniku uz pratnju tehnologa Nenada Arbunića koji im je pojasnio proces eksploatacije sirovine. Obilazak je završio uz interaktivno predavanje CEMEX-ove stručnjakinje za okoliš Radojke Tomac o koracima i metodama koje poduzimaju po pitanjima zaštite okoliša, zraka, mora i vode te smanjenju emisije stakleničkih plinova s ciljem osiguranja učinkovitog korištenja prirodnih resursa te očuvanja bioraznolikosti.

 

„Program ERASMUS+ pruža učenicima uvid u praktično iskustvo i primjere sektorskog poslovanja kako bi što uspješnije nadogradili svoje teorijsko znanje praksom. Razumijevanje i upoznatost s cjelokupnim procesom proizvodnje, od eksploatacije do finalnog proizvoda, uz poštivanje načela održivog razvoja ono je što smo danas naučili u CEMEX-u i što će učenicima uvelike pomoći u njihovom daljnjem profesionalnom razvoju.

 

Želim se zahvaliti svim Vašim djelatnicima koji su se kroz ova dva dana družili s nama i učinili obilazak Vaše tvornice zanimljivim i poučnim.

Drago mi je da su učenici i profesori mogli osjetiti jednu iskrenu ljubav i ponos prema poslu kojim se bave i mjestu u kojem žive.

 

Zahvaljujem Vam se na ukazanom povjerenju i suradnji!

 

Veselim se našoj budućoj suradnji kroz projekt Eko – škole u kojoj je tvornica Cemex naš partner!“